Werken aan een leven in vrijheid

Werken aan een leven in vrijheid

Cees Niessen is sinds eind 2014 directeur van de PI Sittard. Hij is een van de grondleggers van het arbeidsbedrijf binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen (In-Made).

'We moeten elkaar helpen waar het kan.'

Het is geen standaard kantoor. De ruimte wordt gedomineerd door een gigantische houten tafel. Die is robuust, industrieel. Zou in een meubelzaak een van de blikvangers zijn. Centraal op de tafel geeft een plaquette aan dat het inderdaad een uitzonderlijk meubelstuk is: 'Gemaakt door gedetineerden PI Sittard. 2015.'

Nog voor het gesprek met directeur Cees Niessen begint, gaat een vooroordeel in rook op. Gedetineerden. Dat zijn toch mannen die de hele dag in hun luxe cel tv kijken? Waar hoogstens wasknijpers in elkaar worden gezet als bijverdienste? De gevangenis is toch een Hilton-hotel?

Het zijn geluiden die de directeur tot vervelens toe opvangt. "Een gevangene heeft een cel van tien vierkante meter. Als basis krijgt hij een bed, toilet, kast, tafel, stoel en een koelkast. Dat is het. Een televisie kun je huren. Alles wat een gedetineerde meer heeft, komt er door werken (inkomen) en de juiste inzet of houding."

Lees het hele interview dat vandaag in De Limburger staat: