'Werk via Sport’ is nieuwe naam voor succesvol DJI-project

'Werk via Sport’ is nieuwe naam voor succesvol DJI-project

Het al langer lopende landelijke DJI-project 'Sport als re-integratiemiddel' is met ingang van begin dit jaar verder gegaan onder de naam 'Werk via Sport'.


De nieuwe naam moet benadrukken dat het bij dit project niet alleen draait om re-integratie en sport, maar dat het er vooral om gaat om via de inzet of betrokkenheid van een sportvereniging een (betaalde) baan te vinden voor (ex-) gedetineerden. Het project 'Werk via Sport' valt voortaan onder 'In-Made/Ex-Made'.

De afgelopen twee jaar was 'Sport als re-integratiemiddel' zeer succesvol. Er namen 129 gedetineerden deel aan het project, er zijn 49 (duurzame) successen te vermelden, vijftien inrichtingen zijn ermee actief en er wordt samengewerkt met meer dan 25 sport (vooral voetbal)verenigingen.

Focus in 2017

De focus van ‘Werk via Sport’ komt in het nieuwe jaar nog meer op dagbesteding, vrijwilligerswerk en doorstroom richting betaald werk te liggen. Landelijk projectleider Gerko Brink: ‘Achter sportverenigingen zitten altijd netwerken van werkgevers, zoals sponsoren. Veel verenigingen zitten te springen om vrijwilligers en wij zoeken vaak duurzame plekken voor dagbesteding. Een win-winsituatie dus.

Daarbij worden wel afspraken gemaakt met de club over een duurzame toekomst voor de gedetineerde. ‘Gratis handjes’ is mooi, maar de club moet wel naar betaald werk binnen hun netwerk zoeken wanneer diegene goed presteert. Een mooi voorbeeld is een club uit de Jupiler league. Ze hebben een inmiddels ex-gedetineerde aan het werk, afkomstig uit Amsterdam. Hij zocht een nieuw, schoon sociaal netwerk met toekomstperspectief. De man is daar begonnen als schoonmaker in het stadion en toen de club zijn competenties zag, mocht hij de spelers van de jeugdteams elke ochtend en avond ophalen en wegbrengen. Op dit moment is hij zelfs gastheer voor de tegenstander en was hij vorige week stadionomroeper tijdens een wedstrijd van het eerste team. De volgende stap is betaald werk via het netwerk van de vereniging.”

Drie sporen

'Werk via Sport' zal zich in 2017 vooral gaan richtingen op de volgende drie sporen:

  1. Dagbesteding/vrijwilligerswerk bij een amateurvereniging met doorstroom naar betaald werk via het netwerk van de vereniging;
  2. Werken in een stadion: Tijdens en na detentie werkzaamheden verrichtingen in en rond een betaald voetbalorganisatie en doorstroom naar betaald werk via de businessclub van de club;
  3. Arbeidstoeleidingsprojecten: Diverse betaald voetbalorganisaties, maar ook het rugbyproject ‘Turn-Over’ bieden trajecten aan met een minimale kans van 70% op betaald werk.

Projectleider Gerko Brink: "De grootste uitdaging voor 2017 is niet het vinden van sportverenigingen die hieraan mee willen werken, maar het vinden van gemotiveerde gedetineerden. Op dit moment kunnen we bijvoorbeeld bij 21 verenigingen kandidaten aanbieden. Een mooie uitdaging om vanuit de diverse inrichtingen die kandidaten te vinden en te motiveren en zo ‘vraag en aanbod’ dichter bij elkaar te brengen voor het komende jaar."